round image on layout top

Transpiratia – controleaz-o din timp!

divider image
transpiratia

Te plangi ca nu poti scapa de efectul neplacut al zilelor de vara asupra organismului – transpiratia? Nu te ingrijora: este un proces fiziologic normal, care se poate controla cu ajutorul unor reguli de igiena. Esti intr-un moment important al vietii – fie un interviu de angajare, fie sustinerea unei lucrari importante, o prima intalnire […]

Te plangi ca nu poti scapa de efectul neplacut al zilelor de vara asupra organismului – transpiratia? Nu te ingrijora: este un proces fiziologic normal, care se poate controla cu ajutorul unor reguli de igiena.

Esti intr-un moment important al vietii – fie un interviu de angajare, fie sustinerea unei lucrari importante, o prima intalnire sau casatoria – si simti cum iti transpira palmele sau subsuoara.

Ce este transpiratia?

Perspiratia sau transpiratia este mecanismul organismului de a-si regla temperatura si de a favoriza eliminarea toxinelor. Acest proces este mai evident vara, cand temperatura de afara creste. Excesul de caldura, fie ca vine in urma activitatii fizice, a suprastimularii nervoase sau a numarului mare de grade este eliminat cu ajutorul glandelor sudoripare, distribuite pe toata suprafata corpului (exceptie facand mameloanele, buzele si organele genitale externe).

Aceste glande, situate in adancul dermului (patura mijlocie a pielii, a carei grosime este mai mare decat a epidermului) produc acel lichid apos, putin sarat – transpiratia, care se infiltreaza prin pori la suprafata pielii cand ne este foarte cald. Pe langa continutul mare de apa, perspiratia are in compozitie si alte sustante chimice precum amoniac, uree (substanta incolora, cristalizata care se gaseste in urina si in sange), sare si zahar. In contact cu aerul, traspiratia se evapora, producand o racire a corpului.

Doua tipuri de glande sudoripare

1. Ecrine – se gasesc pe intraga suprafata a pielii, in special pe palme, talpi si frunte; orificiile de deschidere la suprafata pielii sunt porii. Spre deosebire de glandele apocrine, au o dimensiune redusa si sunt active inca de la nastere.
2. Apocrine – se gasesc numai in axile si in zona genitala; orificiile de deschidere sunt la nivelul firelor de par.

De ce miroase urat transpiratia?

Odata cu transpiratia apare nu numai acea senzatie enervanta de umiditate, ci si mirosul intepator. Dar inainte de a da vine pe glandele tale sudoripare, ia aminte! Transpiratia in sine nu are culoare si nici miros, insa interactiunea ei cu bacteriile de la suprafata pielii tale ii confera acel miros urat.

Transpiratia excesiva sau hiperhidroza

Transpiram in fiecare moment cu toate ca nu simtim de fiecare data, asadar este o reactie naturala a organismului. Insa, cu toate ca procedura transpiratiei este o metoda de adaptare a corpului, excesul ei este neplacut si poate deveni o povara. Aceasta tulburare poate sa apara in copilarie sau la un moment dat in timpul vietii. Transpiratia excesiva – in special in palme sau in zona axilara – nu este cauzata de activitatea fizica sau de factori emotionali. Este o afectiune, a carei cauza este necunoscuta si care poate fi tratata pe cale medicamentoasa sau prin interventie chirurgicala.

Semnele hiperhidrozei

– mainile umede, mai ales cand esti emotionata, dar nu numai
– sudoratia este rece si de multe ori nu are miros
– schimbi mai multe randuri de haine pe zi sau tii permanent o batista ca sa te stergi
– transpiri si cand este frig
– ai un simt tactil slab dezvoltat

Protectie impotriva transpiratiei

1. Inainte de a aplica orice antiperspirant, spala-te! Apa si sapunul (gelul de dus) sunt aliatii tai de nadejde.
2. Pastreaza intotdeauna in poseta un spray, pentru orice eventualitate.
3. Epileaza-te regulat la subsoara.
4. Tratamentul cel mai eficient in caz de transpiratie excesiva (hiperhidroza) este injectarea cu toxina botulinica, deoarece paralizeaza glandele sudoripare.
5. Adopta o imbracaminte lejera (alege haine din bumbac, in matase, vascoza si nu cele din poliester) si in culori cat mai deschise.
6. Persoanele care transpira in exces trebuie sa evite consumul de cafea sau alte lichide cu un continut ridicat de cofeina.
7. Ceaiul de frunze de salvie si nuc preparat prin infuzie poate fi folositor, de asemenea si baile cu frunze de nuc si coaja de stejar.
bottom round image

footertop right
© 2013 by BoDo | Sanatate si Frumusete