round image on layout top

Plantele in ajutorul stomacului nostru

divider image
plantele

Fitoterapia segmentului gastro-intestinal Cand stomacul ne supara in fel si chip, trebuie sa ne gandim la doua lucruri: in primul rand, sa incercam indentificarea cauzelor disconfortului sau durerilor noastre, iar in al doilea rand, gandul trebuie sa ne duca la cele mai simple si eficiente remedii. Desigur, plantele! Fitoterapia segmentului gastro-intestinal este foarte diversa. Multe […]

Fitoterapia segmentului gastro-intestinal

Cand stomacul ne supara in fel si chip, trebuie sa ne gandim la doua lucruri: in primul rand, sa incercam indentificarea cauzelor disconfortului sau durerilor noastre, iar in al doilea rand, gandul trebuie sa ne duca la cele mai simple si eficiente remedii. Desigur, plantele!
Fitoterapia segmentului gastro-intestinal este foarte diversa. Multe plante medicinale actioneaza nu doar asupra glandelor intestinale si secretiilor lor, ci si asupra mucoaselor, florei microbiene patogene, sintezei enzimatice si resorbtiei substantelor nutritive.
De retinut: e foarte importanta stabilirea diagnosticului medical. Numai in functie de acesta, cunoscand compozitia si actiunea farmaco-dinamica a substantelor active din plante, se pot alege tratamente potrivite. Altfel riscam sa producem celui suferind dureri mai mari, facand mai mult rau decat bine.

Leacuri pentru o sumedenie de boli

Bolile gastro-intestinale sunt atat de diverse! Ele trebuie tratate diferentiat. Pentru anorexie (lipsa poftei de mancare), varsaturi, sindrome dispeptice (anaciditate si hipoaciditate), pentru gastrite hiperacide, ulcer gastric si duodenal, enterocolite si diaree, pentru meteorismul abdominal si durerile abdominale la adulti sau la copii, pentru constipatie cronica si pentru afectiuni provocate de toate formele de viermi intestinali sunt necesare tot atatea tratamente adaptate. Nu ajunge sa spui: “ma doare stomacul”. Intrebarea este in ce fel, in ce conditii, ce mancaruri favorizeaza durerea? Iata de ce diagnosticul medical trebuie sa premearga alegerea tratamentului fitoterapeutic.

Ah, gastrita – boala secolului

Daca acum un secol ulcerele gastrice si duodenale erau rare, ele s-au inmultit dupa al doilea razboi mondial, iar in prezent numarul lor este intr-o continua crestere. Se spune ca cel mai afectat e tipul leptosomatic (indivizi slabi, supli, dar agitati, nervosi, iritabili, “pripiti”). Surmenajul, stresul, irascibilitatea precum se stie, favorizeaza, iar uneori chiar declanseaza boala ulceroasa.

Primul ajutor – musetelul

In gastrita acuta se recomanda ca prim ajutor aplicarea de comprese calde cu infuzie de musetel pe regiunea epigastrica si infuzii de plante (sunatoare, musetel, flori de tei) neindulcite, asociate cu un post de 1-2 zile. Abia apoi, se trece la regimul binecunoscut: supe de zarzavat, paine prajita, lactate si in final carne slaba, rasol. Adjuvante, in faza acuta a gastritelor sunt florile de salcam (Flores acaciae). Infuzia este celebra pentru calmarea senzatiei de “arsura la stomac” si poate fi folosita in cura de lunga durata. Atentie: o serie de carti indica coaja de salcam drept leac pentru diminuarea hiperaciditatii. Datorita prezentei unor substante toxice (robiina, taninuri), coaja de salcam trebuie utilizata totusi cu maxima prudenta.

Alte ajutoare in tratarea ulcerului gastric si duodenal

– frunzele de zmeur (Folium rubidae) contribuie la diminuarea aciditatii gastrice. Infuzia se pregateste dintr-o lingurita de frunze la o cana de apa. Se beau doua cani pe zi, intre mese.
– florile de galbenele (Flores calendulae) au actiune calmanta, cicatrizanta. Se folosesc tot sub forma de infuzie: 2 lingurite de flori (fara receptacul) la o cana de apa. Prima cana se bea pe stomacul gol, cea de-a doua intre mese.
– migdalele dulci au actiune completa, uleiul pe care il contin formeaza o pelicula protectoare pe mucoasa gastrica, tamponand acidul clorhidric in exces, reducand secretia de pepsina, senzatiile dureroase, arsurile gastrice.
– varza – prin actiunea vitaminei K (antihemoragica) si a vitaminei U (factor antiulceros) calmeaza senzatiile de pirozis. Se fac cure de suc: cate un pahar intre mese. Se folosesc salatele de varza, necesarul zilnic fiind de 300-400 grame.
– sucul proaspat de cartof (100 ml, dimineata) are aceeasi actiune benefica.
bottom round image

footertop right
© 2013 by BoDo | Sanatate si Frumusete