round image on layout top

Obezitatea la femei

divider image
obezitatea la femei

De cele mai multe ori femeile sunt mai predispuse la obezitate fata de barbati. In special, femeile cu varsta de peste 40 de ani sunt deosebit de sensibile la aceasta problema – obezitatea. De exemplu, in Rusia, mai mult de 60% din femeile cu varste de peste 50 de ani sufera de obezitate. De parca […]

De cele mai multe ori femeile sunt mai predispuse la obezitate fata de barbati. In special, femeile cu varsta de peste 40 de ani sunt deosebit de sensibile la aceasta problema – obezitatea. De exemplu, in Rusia, mai mult de 60% din femeile cu varste de peste 50 de ani sufera de obezitate. De parca lucrurile nu ar fi mers destul de rau, in ultimii ani s-a observat o crestere semnificativa a numarului de copii si adolescenti supraponderali – aproximativ 15%, iar numarul lor este in continua crestere.

In acelasi timp, obezitatea la femei constituie baza aparitiei unor boli fizice si psihice. De foarte multe ori obezitatea este cauza unor complexe variate precum despresie severa sau incredere de sine scazuta. Un rol semnificativ in dezvoltarea unor astfel de probleme il joaca promovarile media a produselor de slabire. Atunci cand femeile constata ca nu pot ajunge la o greutate ideala, acestea cres ca sunt neatractive in ochii altora si se simt incofortabil.
Speranta medie de viata a femeilor ce sufera de obezitate este cu 10-12 ani mai scazuta decat cea a femilor cu o greutate normala a corpului.
De asemenea, obezitatea complica activitatea sistemului respirator cauzand sforait. Chiar si un grad mic de obezitate la femei afecteaza sistemul cardiovascular, provocand accidente vasculare cerebrale, atacuri de cord sau insuficienta coroniana. In plus, obezitatea creste riscul de hipertensiune arteriala.

O alta parte negativa a obezitatii este ca reprezinta un factor major in dezvoltarea diabetului de tip 2. La femeile obeze, dupa 30 de ani, probabilitatea ca acestea sa sufere de diabet zaharat creste de 40 de ori fata de femeile cu o greutate optima.
Excesul de greutate determina supraincarcarea muschilor, articulatiilor, spatelui, si soldurilor, astfel incepand sa apara dureri de spate raportate direct odata cu cresterea in greutate.
Obezitatea provoaca schimbari hormonale la femei, afectiune ce duce la dereglari menstruale si chiar la infertilitate. Alte riscuri provocate de obezitate sunt dezvoltarea cancerului la san, uter, ovare sau col uterin.

O data cu pierderea in greutate se pot rezolva multe dintre problemele ginecologice. Medicii au observat ca pentru a obtine un efect clinic pozitiv asupra functiei de reproducere este de ajuns o scadere a greutatii cu cel putin 5-10%.

Pentru a determina gradul de obezitate folosind asa numitul indice de masa corporala este necesar sa calculati raportul dintre greutatea in kilograme si inaltimea in metri. Daca indicele este mai mare de 30, atunci femeia poate fi diagnosticata cu obezitate. In cazul in care indicele depaseste 40, atunci vorbim de forma grave de obezitate, fapt ce necesita masuri urgente.
In mod normal tesutul adipos este distribuit unifom in copp, dar la femei acesta se acumuleaza mai mult in abdomen si coapse.

Este recomandat ca femeile sa abordeze intr-un mod foarte responsabil problema pierderii in greutate atunci cand ajung la obezitate. Cel mai indicat este consultul unui medic dietetician de specialitate. De asemenea, acestea trebuie sa viziteze si un doctor ginecolog, precum si alti profesionisti. Acestia pot identifica bolile existente si pot determina grupurile de boli cu risc ridicat.
bottom round image

footertop right
© 2013 by BoDo | Sanatate si Frumusete