round image on layout top

La ce ajuta cura cu grau incoltit

divider image
cura cu grau incoltit

Ca sa nu-ti mai intoxici organismul cu medicamente ori de cate ori te doare ceva, exista o solutie 100% naturala: cura cu grau incoltit. Cea mai hranitoare forma in care cerealele pot fi consumate este cea integrala. Cu cat sunt mai putin prelucrate, cu atat furnizeaza organismului o cantitate mai mare de vitamine, fibre si […]

Ca sa nu-ti mai intoxici organismul cu medicamente ori de cate ori te doare ceva, exista o solutie 100% naturala: cura cu grau incoltit.

Cea mai hranitoare forma in care cerealele pot fi consumate este cea integrala. Cu cat sunt mai putin prelucrate, cu atat furnizeaza organismului o cantitate mai mare de vitamine, fibre si proteine. Majoritatea fibrelor, uleiurilor, vitaminele E si complexul B provin din germenul aflat la baza bobului de grau si din stratul de amidon care ii inveleste centrul. In general, procesarea industriala presupune inlaturarea cojii bobului (tarata) si a germenului bogat in nutrienti. Prin punerea la germinat a boabelor de grau au loc o serie de transformari biochimice si de structura. Astfel, boabele trec de la o stare de viata latenta la una activa. In momentul incoltirii, bobul de grau contine maximum de substante necesare organismului uman pentru o buna functionare.

Indicatii

Aceasta cura este recomandata in tratamentul intarzierilor de crestere la copii, al bolilor de piele (acnee, enzeme, infectii recidivante), in cazurile de imbatranire prematura, in tratarea afectiunilor hepatice, a obezitatii (are efect regulator asupra greutatii corporale), a dereglarilor hormonale care duc la estomparea caracterelor feminine, in tratarea tromboflebitei, artritei, afectiunilor gastrice, a celor oftalmologice si respiratorii recidivante (inclusiv astm si bronsita). De asemenea, este indicata in cazurile de impotenta, sterilitate, anemie, lipsa de calciu si magneziu, insomnie si migrena.

Contraindicatii

Cura cu germeni de grau este contraindicata persoanelor care se confrunta cu dezechilibre cauzate de excesul de hormoni estrogeni in organism (femeilor care au o menstruatie abundenta si barbatilor cu tendinte de efeminare).

In ce consta cura

Germenii de grau se iau dimineata, pe stomacul gol, dupa ce in prealabil au fost dati prin masina de tocat. Pentru a spori valoarea terapeutica a acestei cure, germenii se pot administra impreuna cu miere de albine sau propolis. Pentru adulti, doza este de 3-6 linguri pe zi, iar pentru copiii intre 7 si 14 ani doza este de 1-2 lingurite pe zi. Copiii intre 2-6 ani pot lua 1-3 lingurite pe zi.

Durata curei

Primele efecte ale acestei cure apar la 3-4 saptamani de la inceperea administrarii. Insa, pentru stabilizarea efectelor, cura trebuie urmata circa 2-3 luni. In cazul persoanelor divitalizate sau care sufera de afectiuni grave, cura trebuie urmata cel putin o jumatate de an, ba chiar si un an intreg.

Cum se pregateste graul acasa

Se cumpara grau din ultima recolta si se cerne de impuritati cu ajutorul unei site. Se spala in mai multe ape, pana ce apa ramane curata. Intr-o oala smaltuita, cu o capacitate de 5 litri, se pune la incoltit un kilogram de grau. Apoi, se pune intr-un loc ferit si se lasa circa 8 ore. Dupa aceea, se scurge apa in care a stat si se spala din nou pana ce apa ramane curata. Peste alte 8 ore, se repeta operatiunea, dupa care se mai lasa alte 8 ore la germinat in apa. In urmatoarea etapa, dupa alte 8 ore, se transfera graul intr-o strecuratoare si se spala cateva secunde sub jet, dar fara a-l amesteca. Operatiunea se repeta astfel din 8 in 8 ore, pana ce boabele fac un colt de circa 2 mm si radacinile de aproximativ 5 mm. Dupa ce toate conditiile au fost respectate, boabele ar trebui sa germineze dupa circa 2-3 zile. Dupa ce a fost obtinut germenul cu dimensiunile mai sus mentionate, graul se pune in recipiente de sticla, se acopera cu dopuri ca sa nu intre aerul si se lasa in frigider. Dintr-un kilogram de grau se obtine aproximativ 1,5 kilograme de grau incoltit. Aceasta cantitate ajunge pentru o saptamana de cura.

Ce contine germenul de grau?

In 100 g de germeni de grau se gasesc urmatoarele elemente nutritive: 1050 mg de fosfor, 342 mg de magneziu, 71 mg de calciu, vitaminele A, B, E, K, D, PP, enzime si anumiti hormoni vegetali cu extraordinare efecte terapeutice.
bottom round image

footertop right
© 2013 by BoDo | Sanatate si Frumusete