round image on layout top

Dieta Zen

divider image
dieta zen

Dieta Zen a aparut odata cu calugarii budisti acum sute de ani. Oamenii de stiinta au inceput cercetarea acum 100 de ani, iar recent a devenit populara in tarile occidentale si in randul vedetelor de la Hollywood. Dieta Zen este foarte populara datorita principiului sau cel mai important: omul trebuie sa fie in armonie cu […]

Dieta Zen a aparut odata cu calugarii budisti acum sute de ani. Oamenii de stiinta au inceput cercetarea acum 100 de ani, iar recent a devenit populara in tarile occidentale si in randul vedetelor de la Hollywood.
Dieta Zen este foarte populara datorita principiului sau cel mai important: omul trebuie sa fie in armonie cu natura printr-o dieta echilibrata, un stil de viata activ si prin respectul fata de mediul inconjurator.
Medicul Ishizuka, cel care a descoperit obeciul alimentar al calugarilor budisti, suferea de o afectiune renala grava si dermatita. El a analiza mai multe diete, in incercarea sa de a vindeca. El a publicat descoperirile sale in doua carti in 1890.

Adevarata dieta Zen, cea folosita in templele budiste este foarte diferita de ceea ce numim astazi dieta Zen.
Aceasta are la baza 3 principii:
1. Omul nu trebuie ranit cand se hraneste, astfel incat orice fel de carne este interzisa.
2. Omul trebuie sa pretuiasca ce are, astfel incat toate partile unui alimente trebuie utilizate.
3. Omul trebuie sa aibe un mod ascent de a trai, sa fie multumit cu putin, asadar nu condimentati pentru a da gust produselor alimentare.

Trebuie gasit un echilibru intre Yin si Yang, astfel incat trebuie utilizate pentru a manca ingrediente yin si yang. Dupa moartea Dr. Ishikuza, dr. Sakurazawa succesorul sau a integrat in dieta Zen elemente occidentale si s-a adaptat la viata moderna.
Dieta Zen se bazeaza pe credinta orientala ca totul in jurul nostru este format din 2 principii antagonice dar complementare: yin (pasiv, rece, rosu, inchis) si yang (activ, cald, greu, lucios). Ca o consecinta, ingredientele alimentare sunt fie yin, fie yang, fie o combinatie a acestora. Dieta ideala este cea care echilibreaza cele doua forte in corpul uman.

Coordonatele dietei Zen:
– cerealele trebuie sa reprezinte fundamentul fiecarei mese. Din aceasta categorie ideal este orezul brun. Puteti adauga legume in cantitati mici. Rosiile si vinetele trebuie evitate deoarece sunt foarte yin.
– nu trebuie sa consumati lichide in exces deoarece sunt yin (mai ales ceai negru, cafea si sucuri). Ceaiul din plante proaspete si apa naturala sunt bauturile cele mai echilibrate.

Pentru ca lumea de astazi este diferita de viata budista, au fost adaugate alte principii:
– pestele proaspat poate fi consumat ocazional si de asemenea alte tipuri de carne. Produsele lactate si fructele trebuie consumate doar in cantitati mici.
– produsele prelucrate, indulcitorii, cele care contin conservanti sau coloranti sunt strict interzise.
– nu sunt permise alimentele tratate cu pesticide, ingrasaminte sau conservanti.
– nu sunt permise fructele si legumele din afara sezonului.
– nu sunt permise condimetele, sosurile si sarea prelucrata.
– cafeaua, ceaiul negru si sucurile nu sunt permise.
– produsele care contin faina, drojdie sau praf de copt nu sunt permise.
– alimentele trebuie mestecate de cel putin 30 de ori.
– mancarea trebuie gatita pe gaz. Cuptoarele cu microunde si aparatele electrice produc furtuni energetice in organism.
– nu trebuie sa mancati alimente importate din alte judete indepartate.
bottom round image

footertop right
© 2013 by BoDo | Sanatate si Frumusete