Dieta vegana


O dieta vegana are numeroase beneficii pentru sanatate, precum si un impact extrem de pozitiv asupra mediului. Conditiile de baza ale acestui stil de viata sanatos si etic consta intr-o dieta variata, care include toate tipurile de vitamine, minerale si proteine necesare corpului uman. Daca ati decis sa incepeti o dieta vegana dar nu stiti […]
O dieta vegana are numeroase beneficii pentru sanatate, precum si un impact extrem de pozitiv asupra mediului. Conditiile de baza ale acestui stil de viata sanatos si etic consta intr-o dieta variata, care include toate tipurile de vitamine, minerale si proteine necesare corpului uman. Daca ati decis sa incepeti o dieta vegana dar nu stiti nimic despre ea si nici de unde sa incepeti, acest articol va ajuta cu cateva informatii de baza si cateva sfaturi dietetice.
Ce este o dieta vegetariana si de ce este sanatoasa
O dieta vegetariana consta in consumul alimentelor neprocesate, crude, care nu au fost incalzite la temperaturi mai mari de 104-118 grade Fahrenheit ( 40-48 grade Celsius). Ea exclude toate alimentele de origine animala, cum ar fi carnea, pestele, ouale si produsele lactate precum si produsele care contin urme ale acestor produse.
Prepararea alimentelor poate diminua valoarea nutritiva
Alimentele gatite la temperaturi ridicate pierd multe microelemente utile si enzime esentiale pentru sanatatea noastra.
Micronutrientii sunt vitamine, minerale si acizi organici pe care organismul uman nu le poate produce, dar de care are nevoie pentru a functiona corect. Enzimele digestive continute in alimentele crude sunt necesare pentru absorbtia corecta a acestor substante nutritive si pentru o digestie buna a alimentelor.
Toate aceste enzime, precum si multe vitamine si minerale se spune ca sunt distruse de caldura.
Beneficiile pentru sanatate ale dietei vegane
Persoanele care urmeaza aceasta dieta spun ca are numeroase beneficii pentru sanatate si ca afecteaza in mod pozitiv nivelul lor de energie. Imbunatateste starea pielii, ajuta in programele de slabire si reduce riscul multor boli.
Alimentele crude contin acizi mai putin saturati si trans grasi precum si mai putina sare si zahar care ajuta la mentinerea colesterolului si a tensiunii arteriale la nivelu normal, minimizand astfel riscul multor boli cardiovasculare.
O dieta vegana este bogata in vitamine, minerale si antioxidanti si are putini acizi care formeaza compusi. Acest lucru promoveaza un echilibru al PH-ului sanatos in organism, necesar pentru a tine bolile la distanta.
Sfaturi dietetice si de gatit intr-o dieta vegana
Sfaturi dietetice:
– pentru a inlocui proteinele din carne si oua ar trebuie sa includeti mai multe din urmatoarele alimente in dieta dumneavoastra: fasole incoltita si leguminoase, nuci, lapte de soia, tofu, seminte, unt de arahide, germeni de grau, broccoli, gulii si altele.
– calciul se gaseste in legumele de culaore verde inchis ( frunze de nap, varza de Bruxelles, broccoli, spanac si varza creata), suc proaspat de portocale, fructe citrice, tofu facut cu sulfat de calciu, nuci, seminte si cereale integrale.
– produsele lactate pot fi inlocuite de lapte de soie, iaurt de soia, tofu si lapte cu orez.
Sfaturi pentru gatit
– consumati multe sucuri proaspete si piureuri. Inlocuiti iaurtul normal cu iaurtul de soia sau apa de nuca de cocos.
– folositi apa de nuca de cocos pentru a pregati feluri de mancare si piureuri cu arome.
– marinati legumele preferate intr-un amestec de ulei de masine extravirgin, otet organic, ierburi proaspete si condimente.
– utilizati diferite legume, ierburi pentru pregatirea diferitelor salate.
– creati sosuri delicioase de iaurt de soia si legume de sezon si folositi avocado pentru a pregati mancaruri rafinate.
– amestecati cu blenderul rosii,alte legume si fasole intr-un bol, adaugati verdeturi si condimente pentru a obtine un gazpacho si supe cremoase.
– utilizati uleiuri vegetale extravirgine.
– experimentati tot tipul de salate cu fructe si legume precum si diferite creme. Adaugatile arome cu ciocolata cruda, seminte si cereale integrale, indulciti-le cu miere de albine cruda, stevie, necatrul de nuca de cocos si altele.
Frumusete si sanatate


Dieta Zen
Dieta Zen a aparut odata cu calugarii budisti acum sute de ani. Oamenii de stiinta au inceput cercetarea acum 100 de ani, iar recent a devenit populara in tarile occidentale si in randul vedetelor de la Hollywood. Dieta Zen este foarte populara datorita principiului sau cel mai important: omul trebuie sa fie in armonie cu […]
Ingrijirea mainilor
Chiar daca aveti un ten frumos si o piele clara, iar pielea fetei nu va dezvaluie varsta, mainile pot arata totul. Mainile nu doar ca dezvaluie semne de imbatranire ci de asemenea, acestea arata cat de atenti sunteti cu voi insiva. Daca mainile au crapaturi sau riduri si sunt victime ale neglijentei dumneavoastra, este timpul […]
Sfaturi pentru albirea...
Dieta dintilor albi Vreti un zambet alb? Incepeti din bucatarie. Fructele si legumele crocante precum telina, morcovii sau merele sunt inalbitori naturali ai dintilor. Ei fac ca gura dumneavostra sa declanseze saliva care spala particulele alimentare in asa fel incat sa nu poata pata dintii. Capsunii au o enzima care actioneaza ca si inalbitor...
Legumele si fructele –...
Alegeti sa consumati mai multe legume si fructe. Optati pentru culoarea verde si verde inchis, galben, portocaliu si rosu. Este greu sa nu observam beneficiile asupra sanatatii ale unei diete bogate in legume si fructe: scade tensiunea arteriala, reduce riscul de boli de inima, accident vascular cerebral si probabil unele forme de cancer, risc mai...
Trucuri pentru slabire
Exista mai multe moduri de a pierde in greutate, fara efort si multe diete pe care le urmati. Cu toate acestea, daca nu aveti posibilitatea sa ramaneti la o dieta stricta si nu faceti nici o activitate fizica, trebuie sa urmati sfaturile de mai jos si veti fi uimiti cat de usor veti slabi intr-o […]
Dieta pentru femeile...
Dieta pentru femeile insarcinate se adreseaza viitoarelor mamici care isi dau seama de influenta consumului de alimente sanatoase in perioada sarcinii asupra sanatatii copilului. Femeile care intentioneaza sa devina mamici trebuie sa cunoasca cateva reguli corecte de nutritie. Cele mai importante alimente ce trebuiesc consumate atunci cand...