round image on layout top

Dieta macrobiotica

divider image
dieta macrobiotica

Macrobiotica este o teorie orientala, care stabileste liniile directoare pentru promovarea bunastarii si longetivitatii prin dieta sistematica care consta in principal din cereale integrale si fasole. Macrobiotica este compusa din doua cuvinte grecesti, insemnand “macro” imaginea de ansamblu si “bios” sensul vietii. Acesta este in esenta un mod de viata ce a fost urmat in […]

Macrobiotica este o teorie orientala, care stabileste liniile directoare pentru promovarea bunastarii si longetivitatii prin dieta sistematica care consta in principal din cereale integrale si fasole. Macrobiotica este compusa din doua cuvinte grecesti, insemnand “macro” imaginea de ansamblu si “bios” sensul vietii. Acesta este in esenta un mod de viata ce a fost urmat in Japonia.
Dieta macrobiotica are probabil originea in invataturile secolului al XIX-lea, vindecarea naturala Japoneza a lui Sagen Ishizuka. Acesta a fost introdus in Occident de George Ohsawa, un profesor din Japonia care a studiat obiceiurile alimentare ale stramosilor si a urmati principiile dietetice ale lui Sagen Ishizuka pretinand ca a vindecat boala numita tuberculoza.

Filozofia chineza descrie Yin si Yang-ul ca opusul acesteia, dar fortele cosmice complementare opteaza pentru toate domeniile vietii. Macrobiotica extinde principiile Yin si Yang-ului la taramnul produselor alimentare si de gatit. Principiile de baza ale macrobioticii sunt Yin si Yang, adica fortele expansive si de contractie, care sunt inerente in aportul oricarui aliment. Ohsawa a spus ca daca echilibram fortele contractive si expansive vom sta departe de boli si vom trai o viata sanatoasa si fericita.

Aspectul nutritional al dietei macrobiotice are la baza principiul ca organismul poate fi in armonie cu natura si isi poate recupera sanatatea naturala. Este important de metionat ca dieta ar trebuie sa se bazeze pe alimente indigene climatice , astfel acest lucru ajuta in atingerea acestui “echilibru natural”. Dieta trebuie sa aibe urmatoarele componente:

– Boabe: 50-60% din aceasta dieta trebuie sa fie compusa din cereale integrale. Recomandate: orezul brun, mei, orz, secara, ovaz, porumb, grau sau hrisca. Painea trebuie facuta fara drojdie, fiind permisa in cantitati mici.
– Legume: 20-30%. Recomandate: varza verde, broccoli, dovleac, macris, varza chinezeasca, papadie, mustar,ceapa verde, ceapa, napi, morcovi si squash iarna. Castravetii, salata verde, telina, arpagic si mararul sunt de asemenea permise ocazional. Cartofii, rosiile si vinetele nu sunt permise deoarece ele provin din regiuni tropicale si sunt consumate in zone cu clima temperata, se spune ca acestea contribuie la pierderea imunitatii naturale.
– Pestele, fructele, nucile si semintele pot fi consumate ocazional. Fructele cultivate la nivel local si nativ trebuie consumate.
– Impreuna cu cerealele si legumele recomandate, 5-10% din aportul alimentar trebuie sa provina din supe de legume si cerealele enumerate. Alt aport de 5-10% trebuie sa fie luat din fasole fiarta si legume de mare. Desi aceste legume nu sunt locale pentru anumite persoane sunt recomandate datorita continutului ridicat de vitamine si minerale.

Bauturile incluse in dieta macrobiotica sunt apa de izvor, precum si ceiul traditional fara arome sau stimulente. Eliminati consumul de sucuri sau bauturi artificiale, ceaiuri colorate si aromate, cafea si alcool.
Toate grasimie animale, carne (cu exceptia pestelui ocazional), carne de pasare, produse lactate, zaharuri rafinate, zahar simplu, miere, melasa, vanilie si ciocolata sunt interzise in dieta macrobiotica.

Datorita obiectivului de a trai in armonie cu natura, gatitul electric sau la cuptorul cu microunde nu este recomandat. Aceste tipuri de produse alimentare gatite in acest mod isi pierd din energie si nutrienti. Combustibilii recomandati sunt lemnele si gazele naturale.
In timpul acestei diete trebuie sa faceti cateva schimbari in stilul dumneavoastra de viata.
– Se recomanda sa mancati intr-un mediu relaxat, sa mestecati fiecare imbucatura de cel putin 50 de ori si sa exprimati recunostinta mancarii.
– Sunt recomandate 2 sau 3 mese pe zi, atat timp cat sunt respectate portiile anterioare.
– Beti apa doar cand va este sete.
– Trebuie sa evitati dusurile calde si baile lungi deoarece acestea pot elimina mineralele din organism.
– Este indicat sa purtati bumbac cat mai mult posibil, deoarece este o fibra naturala.
– Acasa tineti ferestrele deschise toata ziua, indiferent de vreme deoarece este important ca aerul proaspat sa circule.
– Un alt sfat este sa aveti plante verzi in casa pentru a imbogatii oxigenul din aer. Pastrati-va casa curata si ingrijita, deoarece aduce ordine si echilibru mediului dumneavoastra.
– Cresteti numarul de exercitii precum mersul pe jos sau dansul, petreceti mai mult timp afara in natura si in lumina soarelui si reduceti la minim timpul petrecul in fata calculatorului si televizorului.
bottom round image

footertop right
© 2013 by BoDo | Sanatate si Frumusete