round image on layout top

Cate calorii avem nevoie pentru un corp suplu

divider image
aportul de calorii

Toata lumea stie ca alimentatia si activitatea in timpul zilei sunt pricipalele caracteristici ale procesului de pierdere in greutate. Alimentele dau energie organismului, precum activitatea fizica arde calorii. Gasirea unui echilibru intre aportul de alimente si consumul de calorii este unul dintre cele mai importante lucruri pentru a putea mentine o greutate normala. Cate calorii […]

Toata lumea stie ca alimentatia si activitatea in timpul zilei sunt pricipalele caracteristici ale procesului de pierdere in greutate. Alimentele dau energie organismului, precum activitatea fizica arde calorii. Gasirea unui echilibru intre aportul de alimente si consumul de calorii este unul dintre cele mai importante lucruri pentru a putea mentine o greutate normala. Cate calorii sunt necesare pentru o dieta sanatoasa?

Deci trebuie sa stiti ce sa calculati si cate calorii trebuie sa consumati pentru o dieta sanatoasa.
Caloria este o masura de energie care ne spune ca organismul functioneaza. Numarul de calorii din alimentele consumate merg in corp. De asemenea caloria este o masura a consumului de energie.
Cel mai important este sa mentineti un echilibru intre calorii pe care le aduceti in corp prin consumul de alimente si caloriile arse. Pentru a pierde in greutate numarul caloriilor consumate zilnic trebuie sa fie mai mic decat numarul de calorii arse. In caz contrar organismul va depune grasime deci veti lua in greutate. Caloriile se transforma in grasime si acestea sunt stocate de organism.

Cate calorii sunt necesare pentru o functionare corecta a corpului?

Fiecare calorie are o anumita functie in organism. Toate functiile sunt diferite. Dar daca caloriile sunt in exces rezultatul va fi doar grasime.
Tineti cont si de ce se intampla cu proteinele consumate, grasimile si carbohidratii.
Carbohidratii se descompun in glucoza, care satisface nevoia de energie a organismului. Excesul de carbohidrati se transforma in glicogen care este o rezerva de lunga durata pentru buna functionare a creierului. Dar daca numarul de carbohidrati este prea mare se transforma in grasime la fel ca si in cazul caloriilor.
Aceeasi situatie este si in cazul proteinelor. Excesul se transforma tot in grasime.
Grasimea este un nutrient pentru organsim. Cand in organism este un surplus de grasimi, acestea sunt transformate in tesut gras, foarte greu de eliminat.
Orice aliment reprezinta o sursa de energie. Dar unele alimente au mai multa energie si altele mai putina. Nu exista produse care sa cauzeze obezitate. Daca nu este consumata, energia degajata de orice produs, se transforma in grasime. Si acest exces de energie duce la o crestere in greutate.

De cate calorii aveti nevoie?

Cea mai mare nevoie a corpului este de energie. Fara energie, celelalte nevoi nu isi au rostul. Pentru adulti sunt 3 indicatori cheie pentru a determina numarul de calorii necesare.

1. Rata de baza a metabolismului. Acesta cantitate de calorii este necesara organismului pentru a sustine viata si pentru a-si efectua functiile zilnice, cum ar fi digestia, circulatia sangelui, etc. Chiar daca stati toata ziua in pat, organismul are nevoie de calorii. La nivelul de baza al metabolismului stau factori precum structura de crestere, varsta corpului si chiar elemente climatice.
2. Activitatea fizica. Orice activitate consuma un anumit numar de calorii. Durata si intensitatea activitatii este importanta. Pentru a afla cate calorii ardeti la un anumit sport puteti cauta pe internet sau consulta un antrenor.
3. Aportul suplimentar din alimente. Acesta este necesar pentru a regelementa procesul de digestie a caloriilor. De asemenea, aceste calorii sunt controlate prin procesul de absorbtie a alimentelor si functionare metabolismului.

Trebuie sa stiti ca un adult are nevoie de minim 1200 de calorii pe zi, corespunzatoare proteinelor, grasimilor si carbohidratilor. Acest numar reprezinta un minim extrem pentru o dieta sanatoasa.
Numai in cazul unui calcul corect al echilibrului dintre consumul de alimente si arderea caloriilor puteti sa pierdeti kilogramele in plus in conditii de siguranta si complet sanatos. Calculati cantitatea corecta de calorii de care corpul are nevoie si veti slabi fara dieta.
bottom round image

footertop right
© 2013 by BoDo | Sanatate si Frumusete